English
Meny MENY

Melker Garay
Foto: Natalie Garay

Om konstnären

Melker Garay är en svensk konstnär som började att måla på allvar år 2013. Han föddes i Chile 1966 och kom till Sverige 1970. Garay är autodidakt och har idag en egen ateljé. Hans första utställning var i hans hemstad Norrköping på galleri Kameleont. Sedan har det blivit ett antal utställningar både i Sverige och utomlands. Hans konst finns representerad på Galleri Ekvall+Törnblom, Hornsgatan 36, Stockholm.

Garay är även författare och har skrivit sju böcker – romaner och novellsamlingar. Böckerna har blivit översatta till andra språk som engelska, spanska och ryska. Han har också gett ut den internationellt uppmärksammade boken mcv som är en hyllning till den argentinske författaren Jorge Luis Borges. Hans litteratur kretsar kring existentiella och filosofiska frågeställningar. Han driver också kulturtidskriften Opulens och förlaget Ekström & Garay

 

Något i mig

"Ord räcker inte alltid till. Ja, det har jag många gånger upptäckt i mitt författarskap. Det finns så mycket inom oss alla som vi inte alltid riktigt vet hur vi ska formulera. Möjligen är det så att måleriet tar vid där ord inte räcker till. Skulle det kunna vara så?

Vintern 2013 var det något i mig som sa att jag borde måla; att jag borde på en duk ge färg och form åt det jag bär inombords. Och då började jag måla med akryl. Nu undrar någon kanske: Vad ska det tjäna till? Och svaret är: Det ska tjäna mig, när jag inte förmår att fylla ett tomt ark med tankar som jag bär inom mig."